28 Aralık 2010 Salı

RUSYA KENDİ ULUSAL LINUX DAĞITIMINI GELİŞTİRİYOR

Ozgurlukicin.com ' un Rusya ' da yayımlanan Vedomisti gazetesini kaynak göstererek yaptığı habere göre,Rus hükümeti tek bir firmaya olan bağımlılığı ortadan kaldırmak ve güvenli bir açık kaynaklı işletim sistemi oluşturmak amacıyla yaklaşık 3.5 milyon avroluk bir kaynak ayırdı.Habere göre Rusya yeni açık kaynaklı ulusal işletim sistemi sayesinde bilgi teknolojileri sistemlerinin güvenliğini artırmayı amaçlıyor.Benzer sebeplerden dolayı Rusya 'da tüm okullarda iki yılı aşkın süredir Linux 'a geçiş çalışmaları yürütülüyor.Benzer çalışmalar keşke bizim ülkemizde de olsa...

24 Aralık 2010 Cuma

VİRÜS GİRMİŞ WİNDOWS SİSTEMLERİ SİSTEMLERİ LİNUX İLE TEMİZLEYİN

Yavaşlayan bilgisayarları windows içinden onarmak mümkündür ,ancak bilgisayarı kullanılmaz kılan (sürekli donmalara veya hata mesajlarının çıkmasına sebep olan) virüsler söz konusu olduğunda ilave bir destek gereklidir.Birçok yaygın virüs,bulaşmış olduğu işletim sistemi çalışmaktayken bu sistemden kolay kolay silinmez;çünkü Windows o anda kullanılmakta olan dosyaların (virüslü olmalarına rağmen) silinmezine izin vermez.Bu dosyalar kayıt defteri’nin düzenlenmesine rağmen çoğunlukla her sistem açılışında yeniden çalışmanın bir yolunu bulurlar.Bu gibi bir durumda bir çok windows kullanıcısı çözümü virüwsün bulunduğu sürücüye format atmak ve yeni bir windows kurulumu yapmakta bulur.Ancak bu yöntem hem zahmetlidir hem de yedekleme süreci söz konusu olmazsa veri kayıplarına sebep olur.Neyse ki virüslerden etkilenmemekle kalmayan (ki bu oran piyasada ki virüslerin %98 ‘i ) Linux dağıtımları,virüs girmiş windows sistemlerinde tamir edilmesinde de kullanılabiliyor.

Gerekli ortamın hazırlanması

     Yazımda anlattığım adımları uygulayabilmek için öncelikle yaklaşık 260 MB boyutundaki SystemRescueCc adındaki yazılımın ISO dosyasını  www.sysresccd  adresinden indirmeli ve bir CD’ye yazmalısınız.(Veya ISO dosyasını kullanarak boot edilebilen bir USB disk de oluşturabilirsiniz.)ISO dosyasını CD ye yazmak için gerekli yazılımlar muhtemelen bilgisayarınızda vardır.Unutmayın ki ISO dosyasını CD’ye taşımak yerine kalıp dosyasının açılarak CD’ye yazılması işlemini gerçekleştirmeniz gereklidir.Bu işlem için Windows 7’de ISO dosyasına sağ tıklayarak “Disk yansımasını yazdır”” seçeneğini de kullanabilirsiniz.Eğer SystemRescueCd dağıtımını USb diske yazmak istiyorsanız,http://download.sysresccd.org/sysresccd-installer-1.1.2.exe adresinden indirebileceğiniz araç bu işinizi görecektir.

Bilgisayarın CD veya USB’den başlatılması

     SystemRescueCd yazılımını bir CD’ye veya USB belleğe yazdıktan sonraki adım,bilgisayarınızı bu CD veya USB bellekle başlatmak olacaktır.Her anakart üreticisi ürünlerde farklı seçeneklere yer verebildiğinden bu konu baabında kesin yönergeler vermem pek de doğru olmaz,ancak genel olarak bu olay şöyle;
1) Bilgisayarınızı yeniden başlatın,açılış ekranında belirtilen yönergeye göre Del veya F2 tuşlarından birine basarak BIOS’a girin.
2) Boot Options,Boot veya Boot Order isminde bir menü seçeneği görmelisiniz.Bu seçenek ana sayfa yerine Advanced Options veya Advanced BIOS Features gibi menü seçeneklerinin altında da bulunabilir.İlgili seçeneği bulun ve açın.
3) Yine ekran da beliren yönergelere göre + ve – veya F5 ve F6 tuşlarını kullanarak CD/DVD veya USB’yi Boot listesinde en üste taşıyın.
4) Ekranda belirtilen “Save & Exit” seçeneğini tercih edin.(Bu da genellikle F10 olur).Her şey yolunda gittiyse bilgisayar yeniden başladıktan sonra seçiminize göre CD/DVD veya USB’den açılacaktır.
Temizleme işlemine başlarken
     Bilgisayarı SystemRescuedCd ile boot ettikten sonra temizleme işlemine başlayabiliriz.Yapacağımız temel işlem,Windows ‘un yer aldığı NTFS biçimli disk bölümünü öncelikle Linux ‘a bağlamak (tanıtmak) ve her hangi bir antivirüs yazılımıyla sürücüde bulunan zararlı yazılımları tespit etmek olarak özetlenebilir.
     Sistem açılışında ön tanımlı seçeneği kabul edin ve birkaç dakika içinde siyah ekrana eriştiğinizde “wizard” (tırnaklar hariç)  yazarak Enter ‘a basın (klavye ingilizce oalcağı için “ i ” yerine “ ı “ harfine basmanız gerekebilir.)İlk sıradaki “ Xorg-run” seçeneğini değiştirmeden  Enter ‘ layın ; böylelikle ekran kartınız otomatik olarak tanınacak ve görsel arabirim açılacaktır.Masaüstüne eriştiğinizde yapmanız gereken ilk şey,terminalden “ ‘ antivirüs yazılımının adı’d” (örneğin antivirüs yazılımının adı avast ! olsun (tabi olmasa daha iyi olur J !!!) avsatd komutunu veririrz). Bu komutu vermenizin ardından bir süre içinde komut satırı eski haline dönecektir.Bu aşamada fresh‘antivirüs yazılımının adı’ (örneğin; freshavast) komutu ile virüs veritabanını güncellemelisiniz (Bu adımda inetrnet bağlantınızın gitmesi pek de güzel olmaz).
     Bir sonraki adım sorunlu  NTFS bölümünü Linux ‘a bağlamak olacaktır. Ancak bu adımdan önce Linux ‘un bu sürücüyü nasıl adlandırdığını öğrenmelisiniz.Bunu için ekranın sol altındaki CD simgesine tıkladığınızda açılan menüden System ‘ a girin ve GParted ‘ı çalıştırın. Program çalıştıktan sonra sabit diskin bölüm tablosu grafiksel olarak gösterilecektir. Temizlemek istediğiniz bölümün adını (örneğin sda1, sda2 vb.) bir kenara not edin ya da aklınızda tutun.
     Sürücü ismini öğrendikten sonra,komut satırına şu komutu girerek  Windows bölümünü Linux ‘a bağlayın (sda1 kısmını not ettiğiniz isimle değiştirin).
ntfs-3g /dev/ sda1/mnt/windows
     Ardından  cd /mnt/windows ” (tırnaklar hariç) komutunu vererek Windows bölümüne girin.
Virüs taraması ve  zararlı dosyaların taşınması
     Windows bölümüne eriştikten sonra ,komut satırına vereceğimiz “ antivirüs adı scan –i -r” (tırnaklar hariç,örneğin avastscan –i -r)  komutuyla virüs  taramasını başlatın.Tarama başladıktan sonra virüs bulaşmış dosyalar listelenecektir.Dosya ayrıştırma işlemiyle vakit kaybetmek istemiyorsanız , uygulayabileceğiniz en kısa yöntem listelenen dosyaları işlevsiz bir klasöre taşımak olacaktır.( Dikkat !: Sistem dosyalarını silmemeye özen göstereceksiniz ). Taşıma ve silme işlemleri için emelfm ya da Midnight Commander  dosya yöneticilerini kullanabilirsiniz.
     Sistemin düzgün çalışmasına engel olan dosyaları temizlediğinizde sistemi yeniden başlatın,kullandığınız CD veya USB  belleği çıkarın ve böylelikle bilgisayarın sabit diskten açılmasını sağlayın. Her şey yolunda gittiyse büyük olasılıkla Windows sorunsuz açılacaktır. GEÇMİŞ OLSUN…

LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ

1991 yılında Finlandiyalı Linus Torvalds tarafından oluşturulan açık kaynak kodlu Linux, bugün dünyanın dört bir yanındaki programcılar tarafından geliştiriliyor. Linux’u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliği, açık kaynak kodu ile oluşturulması ve geliştirilirken lisanslanmasıdır. Linux’a geçen birey ve kurumlar için, kendilerine ayrı bir maliyet gerektiren lisans ücreti otomatik olarak ortadan kalkmış olur. Temeli açık kaynak kodu olduğu için Linux işletim sistemini istediğiniz gibi yönetebilir, Linux'a kolayca eklemeler yapılabilir ve kopyalayabilirsiniz. Linux, Windows dahil Intel, Sparc, Alpha, Macintosh platformlarında da çalışabilir.
Özellikleri
-- Aynı anda birden fazla programı çalıştırabilir. Belleğinin yetersiz olduğu durumlarda bile büyük kararlılıkla, çökmeden iş görebilir.
-- Çok kullanıcılı bir işletim sistemidir. Özellikle İnternet ve İntranet bağlantılarınızı sağlamak için ideal bir sistemdir.
-- Linux, programcılar için dev bir veritabanıdır. İster C/C++, ister Java, scheme, Lisp kullanın, hemen her dilin Linux altında
derleyicisini ya da yorumlayıcısını bulabilirsiniz.
-- Linux altında Dosemu ile MSDOS uygulamaları, Wine ile 16/32 bitlik Windows uygulamaları çalıştırılabilir.
-- Linux belleği diğer sistemlere göre çok daha etkin kullanır, elinizdeki atıl durumda olan donanımınıza bile kurulur.
-- Ağ ve İnternet teknolojileri konusunda üstün performans
sağlar. Başta e-posta, web, ftp, veritabanı, POP3, proxy, güvenlik duvarı olmak üzere her türlü servisi verebilir. Diğer işletim sistemleriyle birlikte uyum içinde çalışır. Novell makinalara istemci ve sunucu gibi davranabilir. Samba ile ağ üzerindeki Windows 95/98/NT makinalarla disk ve yazıcı paylaşımı yapabilir.
Nasıl Elde Edebilirsiniz?Linux serbest bir yazılım olduğundan dolayı, internet üzerinden ücretsiz serbestçe indirilebilir. Eğer bilgi işlem merkezinde Linux konusunda uzman bir eleman bulunuyorsa, kolaylıkla Linux kurulumu gerçekleştirilebilir. Eğer sistem entegrasyonuna ve danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyuluyorsa, az bir maliyetle Linux CD’siyle birlikte, kurulum bilgilerini içeren kitap satın alınabilir.Ben aşağıda sizin için linkleri verdim...
UBUNTU 10.10 LİNK
UBUNTU 10.04 (32 BİT VERSİYON)
Linux 'un şirin pengueni...

Fedora dağıtımının logosu....

Ubuntu dağıtımının logosu....
UBUNTU10.04 (64 VERSİYON)
Ubuntu linux un en meşhur dağıtımıdır...
Diğer bilinen linux dağıtımları arasında ülkemizde Pardus bilinmekte.Aynı zamanda open Suse,fedora,Mint de bilinen bazı linux dağıtımlarındandır...Bu dağıtımlara aşağıda ki linklerden ulaşabilirsiniz.
FEDORA DAĞITIMI (32 bit versiyon)
PARDUS DAĞITIMI 
DİP NOT: Sınırlı internet kullanıyor iseniz yldz1911@gmail.com adresine mail atmanız yeterli....