Java da belli başlı şeyleri artık oturtmuş olmamız gerektiğinin kanısındayım. Artık Java ile veritabanı bilgilerimizi beraber kullanarak daha kapsamlı programlar yazmanın bence zamanı geldi. Swing bileşenlerini ve veritabanını kullanarak mesela bir telefon defteri ya da sözlük ilh. şeyler yapılabilir. Kullandığımız masaüstü sözlük programlarının hepsi bu tip uygulamalardır. Lafı fazla uzatmadan JDBC’ye geçelim.
JDBC
Öncelikle şunu belirtmek gerek ki JDBC bir kısaltma değildir, Java ile veritabanı uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir API (Application Program Interface)’dir. JDBC bize ilişkisel veritabanlarını kullanarak sorgular yapabilir,veri ekleyip silinebilir veya veriler üzerinde güncelleme yapılabilir. Java programları arasında ki ilişkiler ,JDBC API,JDBC sürücüleri ve ilişkisel veritabanları ile alakalı bir resim aşağıda ki gibidir.
ODBC driver Windows sistemi ile birlikte kurulu olarak gelir. Microsoft Access veritabanına ulaşmak için JDBC-ODBC yi kullanabiliriz. JDBC sürücüsü JDK tarafından desteklenir. Şimdi gelgelelim JDBC kullanarak nasıl veritabanı uygulamaları geliştirdiğimize.
Öncelikle bu işin de bir algoritması vardır. Bu algoritmayı verecek olursak;
-Sürücüleri yükleme
-Bağlantıları kurma
-SQL ifadeleri oluşturma
Algoritmasını uygulamalarımızda izleyeceğiz. Şimdi algoritmanın bu adımlarını teker teker inceleyerek artık yavaş yavaş bağlantıyı kurmaya başlayalım.
1-Sürücüleri Yükleme (Loading Drivers)
Henüz bağlantı yapılmadan , öncelikle uygun bir sürücü yüklenmelidir. Sürücü yükleme olayı şu şekilde olur.
Class.forName(“JDBCDriverClass”);
Aşağıda ki tabloda JDBC sürücüleri gösterilmektedir.
Database Driver Class Source |
Access sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver JDK destekler MySQL com.mysql.jdbc.Driver web sitesine gidilmeli Oracle oracle.jdbc.driver.OracleDriver web sitesine gidilmeli |
Oracle için web sitesi http://www.oracle.com/technetwork/indexes/downloads/index.html adresinden istenilen sürücülere ve yazılımlara ücretsiz ulaşabilirsiniz.
Ben örneklerim de Oracle veritabanını kullanacağım. Oracle veritabanını kullanmak için classes12.jar dosyasına ihtiyacımız var. Bu dosyayı da demin yukarıda verdiğim linkden indirebilirsiniz. Bu jar dosyasını netbeans ile yaptığımız projelerde projenin altında ki libraries klasörünün içerisine kopyalarız. Böylece sürücü yükleme olayını da bitirmiş oluruz.
2-Bağlantıları Kurma (Establishing connections)
Bir veritabanına bağlanmak için getconnection(databaseURL) metodunu kullanırız. Bu metodun kullanımı aşağıda ki gibidir.
Connection connection=DriverManager.getConnectio(databaseURL);
Aşağı da ki tabloda veritabanları ve databaseURL leri yer almaktadır.
Veritabanı URL Pattern |
Access jdbc:odbc:dataSource MySQL jdbc:mysql://hostname/dbname Oracle jdbc:oracle:thin:@hostname:port#:oracleDBSID |
Mesela bir Oracle veritabanına bağlanmak için;
Connection connection=DriverManager.getConnection
(“jdbc:oracle:thin:@”+serverName+”:”+portNumber+”:”+sid);
Parantez içinde ki değerleri hemen vereyim;
serverName=127.0.0.1
portNumber=1521 (Oracle bu porttan yayın yapar)
sid=XE
şeklinde bağlantı kurarız.
3-Sorgu oluşturma (Creating Statements)
connection nesnesini kullanarak sorgularımızı yaparız.
Statement statement=connection.createStatement();
Önümüzde ki yazımızda ise bu sorguların nasıl çalıştırıldığı üzerinde durup JDBC’ ye devam edeceğiz. İyi çalışmalar…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder